Детска стая

Подови настилки в детската стая

Има огромен брой възможности за подови настилки. Всеки от тях има своите предимства, но не без недостатъци. Изборът на подови настилки в детската стая е особено важен. Поради изобилието от възможности обаче, изборът на правилния е доста проблематичен.

Подови настилки в детската стая

Какъв трябва да е етаж ↑

Детската стая е по-функционална, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Всъщност за дете това е неговият малък свят, който принадлежи само на него. В допълнение към релакса, стаята служи като зона за игра и учене. Също така детето може да приема гости и приятели в него за различни игри. Ето защо е важно не само мебелите и обзавеждането, но и пода да отговарят на всички изисквания..

Подови настилки в детската стая

Ясно е, че подът трябва да е практичен и издръжлив. Но освен това, не по-малко важно е подовата настилка за детската стая да отговаря на следните изисквания:

  • Heat. Детето ще прекара много време на пода в различни игри. За да го направите удобен и уютен, не покривайте пода с материали, които не поддържат стаята топла.
  • Удобство за почистване. Когато играе, детето може да наклони, разлее или разлее нещо. Затова е важно подът да е лесен за намокряне и изсушаване..
  • Оригиналност. За децата, както и за възрастните, красотата е важна. Ако обаче родителите предпочитат по-спокойни тонове, тогава децата винаги ще се интересуват от това да останат в стая, която е покрита с подова настилка с фантазии, ярки и оригинални шарки или снимки.
  • Практичност и чистота. Всеки ден подовете ще отстъпват на товари с различна степен. Поради това е нежелателно да се вземе некачествено покритие, което скоро може да се напука, разтрие или по друг начин да загуби първоначалния си вид. Но също толкова важно е подът да е направен само от екологично чисти материали, защото едно дете е много по-податливо на различни токсини от възрастен.

Освен това е желателно подът да е антистатичен и да не подлежи на запалване..

Подови настилки в детската стая

Общи препоръки ↑

Най-популярните подови материали за детската стая са паркет, линолеум, ламинат и корк. Но най-добрият вариант е да разделите общата площ на зони. В този случай едно покритие ще бъде поставено в тренировъчната част на стаята, а друго в игралната част.

Преди да купите подови настилки за детска стая, трябва да се съсредоточите върху възрастта на детето. За бебе, което току-що е започнало или ще започне да прави първите стъпки, е по-добре да покриете пода с килим или килим. В крайна сметка няма съмнение, че детето ще падне доста често. Това покритие ще омекоти падането и ще предпази от възможни наранявания и синини..

Подови настилки в детската стая

Ако обаче расте творчески човек, бъдещ художник или скулптор, по-добре е да откажете килим. В края на краищата е доста трудно да се измие боя от нея, да се премахнат следи от лепило или да се откъсне пластилин. В този случай е подходящ ламинат или линолеум, тъй като тези материали се почистват лесно. В допълнение, те се отличават с богат избор, който ще се хареса както на детето, така и на родителите. Друго важно предимство на линолеума е сравнително ниската му цена и в същото време доброто качество..

Подови настилки в детската стая

Ламинат за детска стая ↑

Подови настилки в детската стая

Ламиниран паркет е отличен. Той е в състояние да издържа на различни товари и удари. Освен това се почиства и мие лесно, което несъмнено е много важно. От широка гама можете да изберете цветен модел, който ще украси детската стая с бои и ще зарадва детето. В допълнение, това покритие е най-подходящо за инсталиране на подово отопление..

важно! При производството на материала се използват различни смоли, които не са напълно безопасни за здравето, особено за развиващ се организъм..

Можете да избегнете отрицателното въздействие, като закупите само висококачествен и скъп ламинат (от 500 рубли на квадратен метър). В този случай процентът на отделяното вещество е минимален и няма да повлияе на бъдещото здравословно състояние. Производителите на по-евтин материал спестяват от почти всичко и в същото време крият истинската токсичност на ламината. Следователно придобиването трябва да се третира с най-голяма грижа и да се купуват стоки само от висококачествени и надеждни марки. Само в този случай можете безопасно да положите ламинат в детската стая.

Коркови подове ↑

Подови настилки в детската стая

Намирането на някакви недостатъци в корк е почти невъзможно. Тази опция може да се счита за оптимална за детска стая. Препоръчва се дори от педиатри. Особеността е, че това е доста меко подово покритие, което ще бъде идеално за детска стая. Докато ходите, ще се създаде ефект «разтоварване» за ставите. В допълнение към положителния ефект върху опорно-двигателния апарат, корковият под има следните предимства:

  • За производството се използват само естествени материали, което прави тапата абсолютно безопасна за здравето.
  • Такива подове задържат топлина, доколкото е възможно, създавайки допълнителна шумоизолация в стаята..
  • Материалът е доста приятен на допир. Детето ще се радва да стане от леглото, опирайки босите си крака на корковия под.
  • Детската стая е постоянно движение. За да не се наранят, подът не трябва да е хлъзгав. Коркът отговаря на това важно правило..
  • Възрастните няма да имат затруднения с изтриването на дори сериозни петна, тъй като това покритие не абсорбира и не натрупва влага.
  • Всички видове цветове ви позволяват да изберете пода абсолютно за всеки интериор.
  • Коркът има хипоалергенни свойства и не натрупва статично електричество..
  • На това покритие можете да седнете няколко часа, играейки различни игри с приятели. В същото време дискомфортът никога не напомня за себе си.
  • Коркови подове не е необходимо да бъдат покрити с различни килими, които обичат да събират прах.

Благодарение на всички предимства и пълното отсъствие на недостатъци, коркови подове за детска стая се избират много по-често, отколкото покритие от всякакъв друг материал.

Етаж за деца от линолеум ↑

Подови настилки в детската стая

Линолеумът е друг популярен материал, с който можете да положите пода. Обикновено в апартамент се използва за кухня или баня. Но с правилния подход е подходящ за детска стая..

Основното предимство пред останалите материали е ниската цена. Ако желаете, можете да намерите покритие с цена под 200 рубли на квадратен метър. В детската стая обаче е по-добре да не се опитвате да спестявате. Всъщност качеството пряко зависи от цената.

В допълнение към цената, факторите за успех на линолеума са:

  • Здравина и устойчивост на износване. Дори сравнително евтините опции за покритие могат да продължат доста, като се има предвид ежедневното натоварване..
  • Лесен за инсталиране и поддръжка. Полагането на линолеум е съвсем просто. Достатъчно е да направите измервания, да нанесете лепило и да го покриете. По-нататъшните грижи също не изискват много усилия. Покритието лесно пренася както сухо, така и мокро почистване.
  • Разнообразие от цветове и шарки. Линолеумът може да бъде закупен с различни орнаменти, които вероятно ще бъдат интересни за детето. Детето ще отдели повече от един час, за да ги изучава..

Въпреки това, в покритието можете да намерите недостатъци. Много модели са хлъзгави, особено ако течността се е разляла върху пода. Този недостатък е един от най-важните, тъй като нито красотата, нито здравината непременно се равняват на безопасността..

Освен това, обикновеният линолеум не може да се отбележи положително по отношение на сдържането на топлина. Но можете да постигнете желания ефект, като използвате покритие с допълнителен затоплящ слой.

Творчески пъзели за подови настилки ↑

Подови настилки в детската стая

Модна новост на пазара за подови настилки е EVA. От него са направени оригинални меки пъзели, които са идеални за детска стая. Освен това не е необходимо да се отреже цялата стая с тях..

Подови настилки в детската стая

Такава подложка може да показва игра или всяка друга зона. Особеността е, че подовата настилка за детска стая се продава под формата на пъзел, а не само като обикновени многоцветни квадратчета. Можете да инсталирате подове с различни рисунки на растения, животни, коли и други. По този начин пъзелите от EVA са подходящи както за момче, така и за момиче. В този случай бебето ще може да се развива.

В допълнение към очевидните предимства, заслужава да се отбележи, че за производството на материала се използват само екологично чисти компоненти. Следователно детската стая ще бъде абсолютно безопасна за бебето.

logo